Sådan ser Den gamle Smedje ud
Sådan ser Den gamle Smedje ud
Den gamle Smedje i miniformat
Den gamle Smedje i miniformat

Det 2. byggeri i Minibyen var "Den gamle Smedje" i Kongensgade 23.
 
Den første smed i Den gamle Smedje var Peder Christiansen, som fik udstedt borgerbrev den 17. december 1806. Ved den store brand i maj 1808 brændte huset og smedjen. Allerede samme sommer bygges der et nyt hus og Peder Christiansen måtte hertil låne penge, så en ny obligation underskrives den 10. september, denne gang til svogeren Peder Jensen, på et beløb af 250 Rdl. som 2. prioritet. Kælderen under køkkenet samt fundamentet under gulvene i stuerne stammer fra midten af 1700-tallet. Smedjens placering er tankevækkende, eftersom den ligger indenfor byens porte og befæstning, hvilket faktisk var forbudt, men i Slangerup må man have gjort en undtagelse, idet alle byens smedjer iflg. folketællingerne i 1787 og 1801 har ligget indenfor byens porte! 
Et nyt hus blev opført efter branden i 1808, men der har tilsyneladende været bygget hus yderligere 2 gange på grunden, så det er lidt svært at sige, hvornår det nuværende smedehus er opført, men det kunne muligvis være sket i 1884, men der er endnu ikke fundet i brandforsikringen, som dog ikke var lovpligtig på dette tidspunkt.
På en skæreblok af granit, som stod på pladsen mellem huset og smedjen er indhugget "HN 1884". Det er smeden Hans Nilausen, som på denne måde ville gøre opmærksom på sin eksistens og blokken danner i dag fundament for flagstangen i haven og kunne også være tænkt som en markering af byggeriet af et nyt hus.

Den sidste smed i Kongensgade var Oluf Hansen, der købte ejendommen i 1923.
Året efter blev han gift med Anna Olsen fra Harløse og de fik sammen 7 børn. Oluf Hansen døde i 1986, men, Anna blev boende i huset til sin død i 1996.
Mens den store krise for alvor kradsede i 1930-erne fik Oluf Hansen entreprisen på at reparere og vedligeholde værktøj og tipvogne, som blev brugt i forbindelse med det planlagte anlæg af den midtsjællandske jernbane. Som selvstændig smedemester i Slangerup tjente Oluf Hansen væsentlig mindre end han havde tjent som svend i Hillerød. I årene 1940-45 smedede Oluf Hansen indtil 100 hestesko dagligt mens antallet i 1970 var nede på ca. 200 om året.
Blokken som ambolten står på i værkstedet er halvdelen af akslen fra Hauge Vandmølle.
Da Anna Olsen døde blev huset overtaget af den daværende Slangerup Kommune, der gav Lokalhistorisk Forening for Slangerupegnen råderet over huset, hvor der i dag kan ses skiftende udstillinger, ligesom der afholdes arrangementer, hvor en "smed" har ild i essen. Det er også hyggeligt at gå rundt i stuen og køkkenet, hvor man - afhængig af alder - kan finde ting fra sin egen barndom og ungdom eller fra sine forældre, bedsteforældre eller oldeforældres tid
Smedehaven er ganske dejlig med masser af gamle stauder og der er opsat bænke og borde, hvor man kan sidde og hygge sig med mad og drikke, når der er åbent.
I sommeren 2010 blev det aftalt, at Slangerup Miniby flyttede de færdige huse ned i smedehaven, hvor der p.t. nu er opstillet en del huse og flere kommer til senere. 

Nyeste kommentarer

16.09 | 09:40

Hej Mikkel Ja p.t. har vi valgt at lukke kl 13. Men prøv at kontakte ...

14.09 | 08:36

Det er stadig kun muligt at komme og se minibyen indtil klokken 13 ikke ...

13.05 | 17:21

Hej Jytte Minibyen har åbent hver lørdag fra kl. 10.00 - 13.00, fra 1. maj ...

11.05 | 14:52

Hvornår har i åbent sommet 2022